Natuurpunt Middenkust

Archief

09 feb : Algemene ledenvergadering + Kaas- en Wijnavond

Tijdens onze Algemene Vergadering houden we jullie op de hoogte van onze werking. We blikken terug op het afgelopen jaar, en zien vooruit wat we dit jaar willen bereiken. Hierbij is de toegang volledig gratis, deelnemen aan de Kaas- & Wijnavond is niet verplicht.

Na onze Algemene Vergadering kun je genieten en bijpraten tijdens onze Kaas- & Wijnavond. Hierbij is inschrijven wel verplicht, prijs is net als vorig jaar: 15€/persoon en voor kinderen 10€/kind.

Wanneer? zaterdag 09/02/2019 van 19u30 tot 22u00
Afspraakplaats OC Schaperije Steenovenstraat 86, 8400 Oostende


09 feb : Paddenoverzetactie

Het voorjaar komt er aan, en we treffen maatregelen om enkele honderden padden en amfibieën te redden van het dodelijke verkeer. We plaatsen schermen en graven emmers in zodat een tiental vrijwilligers iedere dag deze beestjes kunnen overzetten.


26 jan : beheernamiddag Oosteroever

Verleden jaar hebben we de beheerovereenkomst van de Oostendse Oosteroever ondertekend! Tijd om dit duinengebied tip top in orde te stellen zodat de natuur er kan streven! Kom zeker af om een handje te helpen en het gebied te leren kennen, en ontdek wat de toekomstplannen voor dit gebied zijn.


26 jan : Strandvondsten

In samenwerking met het Strandwerkgroep gaan we voor onze eerste excursie van 2019 naar Oostende Halve Maan. We gaan er de verschillende leven op de strandhoofden zoeken.


22 jan : cursus mossen en korstmossen

De "Cursus korstmossen en Mossen" gaat niet alleen over een bijzondere groep zwammen die vreedzaam samenleven met algen en "korstmossen" worden genoemd, maar ook over een groep primitieve planten die op dezelfde groeiplaatsen voorkomen en "mossen" worden genoemd. Doel van deze cursus is dat je beide groepen leert onderscheiden en in beide groepen de meest voorkomende soorten leert herkennen.


Clean Sea Conferentie


In het kader van het grensoverschrijdend Europees microproject organiseren Horizon Educatief en CPIE Flandre Maritime een conferentie rond mariene vervuiling op 24 november. Verschillende sprekers uit Frankrijk en België zullen de problematiek van mariene vervuiling bespreken. Naast het wetenschappelijke luik is er ook aandacht voor sensibilisatie en communicatie. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Alle info is te vinden op deze link: http://www.horizon-educatief.be/clean-sea/

Dag van de natuur


Je ziet het regelmatig passeren in onze kalender: beheernamiddagen. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Wat doen we… en waarom precies doen we het?

De antwoorden op deze vragen geven we je graag mee op de Dag van de Natuur.

naar aanleiding voor onze 25 jaar bestaan van onze afdeling doen we er een schepje bovenop: we maken er meteen een hele dag van! Je kan kiezen uit de voormiddag, namiddag.. of maak er een hele dag van! We maken eerst een wandeling doorheen ons reservaat “de Paelsteenpanne” en daarna kan je wat helpen met onze beheerteam.


Wanneer? Zaterdag 17 november 2018
Waar? Paelsteenpanne: thv de tramhalte 'Bredene Renbaan',Koninklijke Baan.(Zoek de vlag en volg de pijltjes)
Voormiddag: 9u30-11u45
Middagpauze: 11u45-13u30, breng je eigen picknick mee, soep is verkrijgbaar: €3 voor niet-leden en €2 voor leden.
Namiddag: 13u30-16u

25 jaar Duindecreet


Exact 25 jaar geleden werd het ‘duinendecreet’ goedgekeurd. Dat decreet beschermt ongeveer 1000 hectare duingebied aan onze kust. Het was een keerpunt in het toenmalige beleid omdat het de kaart trok van natuurbescherming en een halt toeriep aan de verdere betonnering van de duinen. Wat betekende dit toen? En waar staan we nu?

Lees hier het volledige artikel

Nacht van de vleermuis


Kom dat zien ! … maar vooral horen. Net als elk jaar gaat eind augustus de Nacht van de Vleermuis door. Op vrijdag 24 augustus kun je samen met ons op stap om in het Maria-Hendrikapark vleermuizen te zien en horen.
Zag je al eens een vleermuis in je tuin ? waarschijnlijk een Dwergvleermuis … maar wat weet je nog meer over deze nachtelijke fladderaars ? Waar en hoe leven ze ?
Welke andere soorten leven hier nog meer ?
Kom naar onze activiteit in ’t Bosje : een boeiende wereld gaat voor je open !
Afspraak: 21u in het Vesaliusinstituut, Leffingestraat 1 Oostende(einde rond 23u). Breng een zaklamp en stevige schoenen mee!!

Cursus paddenstoelen voor beginners

De herfst is het echte "paddenstoelenseizoen" maar weet je dat je ook in andere seizoenen paddenstoelen op je weg kan tegenkomen?. En vind je het 'op naam ' brengen, och zo moeilijk?
In de cursus paddenstoelen voor beginners duiken we de wondere wereld van de zwammen in. Vreemde namen als Judasoor, Amaniet, Elfenschermpje, Mycena, Vezelkop en Hanenkam onthullen hun geheim. Bouw, leefwijze, voortplanting en eetbaarheid en giftigheid komen in de cursus aan bod. Ook maak je een tocht doorheen alle groepen zwammen die onze natuur rijk is. Je leert veel voorkomende soorten herkennen en misschien word je later nog een echte "paddenstoelen"expert.
Wim Veraghtert geeft ons twee theorielessen op dinsdag 2/10/18 en op dinsdag 9/10/18, telkens van 19.30 u tot 22.30 u, in lokaal De Boeie, Kerkstraat 35, 8400 Oostende. Met Carl Van den Broeck gaan we een volledige dag op excursie, dit op zaterdag 27/10/18. Plaats nog later te bepalen.

Hoe deelnemen?
Stap 1: inschrijven
Via mail naar christine.petras@telenet.be
Stap 2: betalen
Het inschrijvingsgeld bedraagt 20€/leden en 25€/niet-leden.
Na de bevestiging kan je het inschrijvingsgeld overschrijven op rekening IBAN: BE14 3800 0489 9783 – BIC: BBRUBEBB van NME Natuurpunt Middenkust, Eksterstraat 29, 8450 Bredene. MEDEDELING: Naam + ‘Cursus Paddenstoelen’ + Nr. lidkaart Natuurpunt.