Natuurpunt Middenkust

Archief

07 maart : Workshop schelpen determineren

Naar aanleiding van de Grote Schelpenteldag (14 maart) geven we een workshop omtrent het op naam brengen van gevonden schelpen op het strand.


29 februari : Beheernamiddag Zwaanhoek

Voor de groei van de zeldzame planten zoals Orchideeën en Echte Koekoeksbloemen gaan we Wilgen knotten en opruimen. Dit zorgt voor meer lichtinval en minder bladval op het grasland.


23 februari : Natuurhistorische wandeling

Geschiedenis en natuur gaan in hand in hand. De Schuddebeurze ligt bezaaid met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, ontdek hun verhaal en welke invloed ze hebben op de omringende natuur.


22 februari : Beheernamiddag Warandeduinen

In de Warandeduinen, die onlangs nog zijn uitgebreidt, is er heel wat werk te doen: raster herstellen, exotenbestrijding, poelen uitkuisen, enz enz


15 februari : Kuieren langs vloedlijn

In samenwerking met Strandwerkgroep lopen we tijdens het eb de vloedlijn af. Hier kijken welke organismen onze zee en stranden bevolken.


8 februari : Beheernamiddag Keignaert

Enkele jaren geleden hebben we een haag aangeplant aan de rand van ons natuurgebied om grote stallen van het zicht te onttrekken. Tijd om deze onder handen te nemen en een heuse snoeibeurt te geven.


25 januari : Beheernamiddag Oosteroever

In de Oostendse Oosteroever starten we met het herstellen van zijn natuurlijke habitat. We beginnen met het bestrijden van exoten, planten die van nature niet thuishoren in een duingebied.


18 januari : Beheernamiddag Paelsteenpanne

Om ons duingebeid optimaal te behouden en te verbeteren gaan we de strijd aan tegen de Witte Abeel: een exoot die hier niet thuishoort.


11 januari : Beheernamiddag Zwaanhoek

We plaatsen twee vangkralen in twee verschillende weide in de Zwaanhoek


7 december : Beheernamiddag Schuddebeurze

Aan de hand wat er moet gebeuren gaan we aan het werk in de Schuddebeurze. Maaien, knotten, snoeien, ….


30 november : Beheerwerken Schuddebeurze

In de Schuddebeurze hebben we de eer om tal van bunkers in onze weide te hebben, we gaan deze nu even gaan uitkuisen.


30 november : Vriezeganzentocht

Tijdens de winter hebben we heel wat wintergasten op bezoek. Ontdek welke dieren onze natuurgebied verkiezen om te overwinteren.


24 november : Wintergasten aan de Keignaert

De Keignaert als vogelweidegebied is ideaal om wintergasten te ontvangen. Hier vinden ze een veilige haven en voedsel om te winter te overleven. Breng alvast je vogelboek mee!


23 november : Dag van de Natuur - Paelsteenpanne

Op deze dag willen we iedereen kennis laten maken met natuurbeheer. Tijdens een wandeling worden vragen beantwoord zoals waarom en hoe. Maar we steken ook onze handen uit de mouwen! Na het reguliere beheer van maaien en hooien, gaan we ook de strijd verder aan met exoten, planten die helemaal niet thuishoren in een duingebied.


19 oktober : Beheernamiddag Paelsteenpanne

Exotenbestrijding in de Paelsteenpanne: Witte Abelen en Rimpelroos


13 oktober : Week van het Bos

In het kader van de week van het bos wandelen we doorheen het Stadsrandbos. De natuur bereidt er zich stilletjesaan voor op de winter.


28 september : Beheernamiddag Zwaanhoek

Handen uit de mouwen… om te kunnen genieten van de bijzondere bloemenpracht van de orchideeën in de Zwaanhoek moet het rietveld tweemaal per jaar gemaaid en gehooid worden.


14 september : Beheernamiddag Warandeduinen

Deze leuke werknamiddag van maaien en hooien behoort al enkele jaren tot de traditie. En dit allemaal om al dat prachts te conserveren.


8 september : Strandwandeling Oosteroever

Er valt steeds veel te ontdekken op het strand met zijn diverse aanspoelsels en fossielen!


15 augustus : Sprinkhanen in Raversyde

De weiden in en rond provincie-domein Raversyde trekken heel wat insecten aan, waaronder heel wat soorten sprinkhanen.


28 juli : Natuurhistorische Wandeling

De prachtige Schuddebeurzeweiden liggen bezaaid met bunkers en loopgraven, relicten uit de tweede wereldoorlog. Daarbij kijken we ook wat dit doet met de aanwezige natuur.


21 juli : Vlinders Raversyde

De weiden in en rond provincie-domein Raversyde trekken heel wat insecten aan, waaronder dagvlinders.


13 juli : Beheernamiddag Zwaanhoek


1 juli : Cursus : Zeeweek

Ben je natuurgids of ben je gebeten door de zee? Scherp dan nu je kennis aan en volg deze zeecursus in vakantieformule. Volg een hele week boeiende (buiten)lessen en excursies over het ontstaan van de Noordzee, archeologie, de verschillende biotopen met hun typische fauna en flora en de invloed van de klimaatopwarming en vervuiling op onze stranden. Allen gegeven door experten ter zake.


23 juni : Orchideeënwandeling Paelsteenpanne

Elk jaar rond deze tijd bloeien enkele honderden orchideeën in de duinvalleien van de Paelsteenpanne. Ook andere typische duinplanten bekijken we van dichtbij en ondertussen genieten we van de zingende vogels.


16 juni : Orchideeënwandeling Warandeduinen

De Warandeduinen zijn een kleine parel aan onze kust als het op planten aan komt. Tijdens deze periode staan ook de orchideeën al in bloei en dat is een mooie gelegenheid om het gebied te bezoeken. Maar er is veel meer te zien!


6 juni : Natura 2000 en ruimtelijke ordening

In een interactieve les zoomen we in op wat er op Europees en Vlaams niveau allemaal bekokstoofd is de laatste 10 jaar en waar we de komende jaren op het terrein rekening mee zullen moeten houden.


2 juni : Orchideeënwandeling

Elk jaar rond deze tijd bloeien enkele honderden orchideeën in de duinvalleien van de Paelsteenpanne. Ook andere typische duinplanten bekijken we van dichtbij en ondertussen genieten we van de zingende vogels.


19 mei : Nachtegaal met koffiekoeken

Wie op zondagmorgen 19 mei met ons de Paelsteenpanne bezoekt, wordt getracteerd !
... op een vroegmorgenconcert van het onvoorstelbaar mooi en melodieus lied van de Nachtegaal.
maar ook Fitis, Grasmus, Zwartkop en andere zangvogels.

Bovendien begint de duinpanne stilaan te bloeien : denk aan Orchideeën, Bremrapen, Duinviooltje ...
De ochtendstond heeft goud in de mond, zegt het spreekwoord !

We starten om 6u aan de ingang van het reservaat. Na een geleide wandeling brengt de gids je terug
... en krijg je een flink ontbijt.


5 mei : Puidebroeken op zijn mooist

Onze weidevogels zijn terug, de eerste planten staan al in bloei, er is nog weinig begrazing en water is er nog genoeg. Dit is dus het beste moment om te genieten van dit prachtig stukje poldernatuur. De Puidebroeken zijn laaggelegen weiden die vaak heel wat water bevatten. Laarzen zijn hier dus zeker aangewezen.


27 apr : Vroegemorgen wandeling

Veel vogels krijg je maar moeilijk te zien, maar je kan ze wel herkennen aan hun gezang. Moeilijk ? Jazeker, maar niet onmogelijk. Deze wandeling in het domein Raversyde biedt je een introductie.


1 mei : Vroegemorgen wandeling

Veel vogels krijg je maar moeilijk te zien, maar je kan ze wel herkennen aan hun gezang. Moeilijk ? Jazeker, maar niet onmogelijk. Deze wandeling in 'tBosje biedt je een introductie.


14 apr 2019: Lente op en rond de Keignaert

Elk voorjaar starten verschillende vogelsoorten op verschillende tijdstippen hun tocht noordwaarts richting de broedgebieden. De Keignaert is een baken op hun route en voor sommigen tevens een ideale tussenstop of zelfs het eindstation.


09 mrt 2019: Beheernamiddag Keignaert

Het beheer wordt vooral gedaan door de koeien, maar toch moeten er her en der klusjes worden geklaard. We gaan raster herstellen en wilgen aan de randen van de poelen ruimen. Vergeet jullie werkhandschoenen niet.


24 feb 2019: Natuurhistorische wandeling

Het is nog volop winter, maar de bloeiende Gaspeldoorn kondigt als eerste de nakende lente aan. Maar er is meer te vertellen dan over de natuur alleen. De prachtige Schuddebeurzeweiden liggen bezaaid met bunkers en loopgraven, relicten uit de tweede wereldoorlog.


09 feb 2019: Algemene ledenvergadering + Kaas- en Wijnavond

Tijdens onze Algemene Vergadering houden we jullie op de hoogte van onze werking. We blikken terug op het afgelopen jaar, en zien vooruit wat we dit jaar willen bereiken. Hierbij is de toegang volledig gratis, deelnemen aan de Kaas- & Wijnavond is niet verplicht.

Na onze Algemene Vergadering kun je genieten en bijpraten tijdens onze Kaas- & Wijnavond. Hierbij is inschrijven wel verplicht, prijs is net als vorig jaar: 15€/persoon en voor kinderen 10€/kind.

Wanneer? zaterdag 09/02/2019 van 19u30 tot 22u00
Afspraakplaats OC Schaperije Steenovenstraat 86, 8400 Oostende


09 feb 2019: Paddenoverzetactie

Het voorjaar komt er aan, en we treffen maatregelen om enkele honderden padden en amfibieën te redden van het dodelijke verkeer. We plaatsen schermen en graven emmers in zodat een tiental vrijwilligers iedere dag deze beestjes kunnen overzetten.


26 jan 2019: beheernamiddag Oosteroever

Verleden jaar hebben we de beheerovereenkomst van de Oostendse Oosteroever ondertekend! Tijd om dit duinengebied tip top in orde te stellen zodat de natuur er kan streven! Kom zeker af om een handje te helpen en het gebied te leren kennen, en ontdek wat de toekomstplannen voor dit gebied zijn.


26 jan 2019: Strandvondsten

In samenwerking met het Strandwerkgroep gaan we voor onze eerste excursie van 2019 naar Oostende Halve Maan. We gaan er de verschillende leven op de strandhoofden zoeken.


22 jan 2019: cursus mossen en korstmossen

De "Cursus korstmossen en Mossen" gaat niet alleen over een bijzondere groep zwammen die vreedzaam samenleven met algen en "korstmossen" worden genoemd, maar ook over een groep primitieve planten die op dezelfde groeiplaatsen voorkomen en "mossen" worden genoemd. Doel van deze cursus is dat je beide groepen leert onderscheiden en in beide groepen de meest voorkomende soorten leert herkennen.


Clean Sea Conferentie


In het kader van het grensoverschrijdend Europees microproject organiseren Horizon Educatief en CPIE Flandre Maritime een conferentie rond mariene vervuiling op 24 november. Verschillende sprekers uit Frankrijk en België zullen de problematiek van mariene vervuiling bespreken. Naast het wetenschappelijke luik is er ook aandacht voor sensibilisatie en communicatie. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Alle info is te vinden op deze link: http://www.horizon-educatief.be/clean-sea/

Dag van de natuur


Je ziet het regelmatig passeren in onze kalender: beheernamiddagen. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Wat doen we… en waarom precies doen we het?

De antwoorden op deze vragen geven we je graag mee op de Dag van de Natuur.

naar aanleiding voor onze 25 jaar bestaan van onze afdeling doen we er een schepje bovenop: we maken er meteen een hele dag van! Je kan kiezen uit de voormiddag, namiddag.. of maak er een hele dag van! We maken eerst een wandeling doorheen ons reservaat “de Paelsteenpanne” en daarna kan je wat helpen met onze beheerteam.


Wanneer? Zaterdag 17 november 2018
Waar? Paelsteenpanne: thv de tramhalte 'Bredene Renbaan',Koninklijke Baan.(Zoek de vlag en volg de pijltjes)
Voormiddag: 9u30-11u45
Middagpauze: 11u45-13u30, breng je eigen picknick mee, soep is verkrijgbaar: €3 voor niet-leden en €2 voor leden.
Namiddag: 13u30-16u

25 jaar Duindecreet


Exact 25 jaar geleden werd het ‘duinendecreet’ goedgekeurd. Dat decreet beschermt ongeveer 1000 hectare duingebied aan onze kust. Het was een keerpunt in het toenmalige beleid omdat het de kaart trok van natuurbescherming en een halt toeriep aan de verdere betonnering van de duinen. Wat betekende dit toen? En waar staan we nu?

Lees hier het volledige artikel

Nacht van de vleermuis


Kom dat zien ! … maar vooral horen. Net als elk jaar gaat eind augustus de Nacht van de Vleermuis door. Op vrijdag 24 augustus kun je samen met ons op stap om in het Maria-Hendrikapark vleermuizen te zien en horen.
Zag je al eens een vleermuis in je tuin ? waarschijnlijk een Dwergvleermuis … maar wat weet je nog meer over deze nachtelijke fladderaars ? Waar en hoe leven ze ?
Welke andere soorten leven hier nog meer ?
Kom naar onze activiteit in ’t Bosje : een boeiende wereld gaat voor je open !
Afspraak: 21u in het Vesaliusinstituut, Leffingestraat 1 Oostende(einde rond 23u). Breng een zaklamp en stevige schoenen mee!!

Cursus paddenstoelen voor beginners

De herfst is het echte "paddenstoelenseizoen" maar weet je dat je ook in andere seizoenen paddenstoelen op je weg kan tegenkomen?. En vind je het 'op naam ' brengen, och zo moeilijk?
In de cursus paddenstoelen voor beginners duiken we de wondere wereld van de zwammen in. Vreemde namen als Judasoor, Amaniet, Elfenschermpje, Mycena, Vezelkop en Hanenkam onthullen hun geheim. Bouw, leefwijze, voortplanting en eetbaarheid en giftigheid komen in de cursus aan bod. Ook maak je een tocht doorheen alle groepen zwammen die onze natuur rijk is. Je leert veel voorkomende soorten herkennen en misschien word je later nog een echte "paddenstoelen"expert.
Wim Veraghtert geeft ons twee theorielessen op dinsdag 2/10/18 en op dinsdag 9/10/18, telkens van 19.30 u tot 22.30 u, in lokaal De Boeie, Kerkstraat 35, 8400 Oostende. Met Carl Van den Broeck gaan we een volledige dag op excursie, dit op zaterdag 27/10/18. Plaats nog later te bepalen.

Hoe deelnemen?
Stap 1: inschrijven
Via mail naar christine.petras@telenet.be
Stap 2: betalen
Het inschrijvingsgeld bedraagt 20€/leden en 25€/niet-leden.
Na de bevestiging kan je het inschrijvingsgeld overschrijven op rekening IBAN: BE14 3800 0489 9783 – BIC: BBRUBEBB van NME Natuurpunt Middenkust, Eksterstraat 29, 8450 Bredene. MEDEDELING: Naam + ‘Cursus Paddenstoelen’ + Nr. lidkaart Natuurpunt.